BANG! CURATED BY JOHANNES VERSCHAEVE

NO COMFORTS - NO ZONES

 

KultuurKaffees derde BANG!curator ken je wellicht als frontman van de rockband The Van Jets. Het zou ons zeker niet meer verbazen als je meer dan één nummer van deze voormalige Humo’s Rock Rally-winnaars spontaan kan meefluiten.

Vier studioalbums met singels als What’s Going On, Teevee, Two Tides of Ice en The Future zorgen ervoor dat de 'Jets’ al meer dan een decennium lang een vaste waarde blijven in het Belgische muzieklandschap. Bovendien bewijst de band tijdens Europese clubshows en passages op festival als Werchter, Pukkelpop en Dour keer op keer live ijzersterk uit de hoek te komen.

 

Naast de groep schrijft Johannes onder meer songs voor andere artiesten, toerde hij als gastzanger met Luc Vanackers liveshow The Ship en herwerkte hij samen met David Poltrock, Gregory Frateur, Tom Pintens en Marc Bonne oerbekende metalhits voor de voorstelling Zware Metalen. Vertrok hij in de docuserie Soundtrack (Canvas) met cameraploeg en drie andere muzikanten door Israël en de Palestijnse gebieden, op zoek naar de rol die muziek speelt in dit eeuwige conflictgebied.

 

 

Buiten de talrijke muzikale projecten, is Johannes nog op verschillende andere terreinen actief. Ze verraden zijn brede belangstelling voor diverse kunstdisciplines.

Ten bewijze: Johannes Verschaeve heeft zowel een diploma Filosofie als Sociaal Werk op zak, zetelde onder meer in de jury van Fillmfestival Oostende en resideerde eind 2015 in het Gentse kunstencentrum Gouvernement met een eigen cross-overproject. Daar ontwikkelde hij de preformance Future Primitives,  geïnspireerd door een manifesto van ‘The Unambomber’ Theodore J. Kaczynski.

 Johannes' BANG!programma

NO COMFORTS - NO ZONES

 


 

BANG! CURATED BY JOHANNES VERSCHAEVE

 

 

DOORLOPEND

DO 18 FEB

OPENING NIGHT: PERFORMANCE JAN DE COCK / JOHANNES VERSCHAEVE: ‘LOVE ME TENDER (II)’

EXPO JAN DE COCK

EVERYTHING FOR YOU, BRUSSELS

 

---------------------------------------

 

MARLIES DC - ZEEFDRUK

DI 23 FEB

FREE SCULPTING met JAN DE COCK e.a.

DO 25 FEB

CLOSET SALE + FRIENDS ARE MAGIC

VRIJ 26 FEB

BAI_NOTE jazz presents

PINTO

DI 1 MA

PUNKS w/BRAINS JOOST VANDECASTEELE, STIJN MEURIS, JEROEN DE PESSEMIER, JEF VERBEECK

DO 3 MA

WINTERGAST: JOHANNES VERSCHAEVE INTERVIEWT JAN DE COCK adhv 10-tal FILM/TELEVISIE/DOCU/… FRAGMENTEN

DI 8 MA

GLINTS + FACES ON TV

DO 10 MA

PERFORMANCE AVOND: WIM REYGAERT - DIRK HENDRIKX + MICHA VOLDERS + KRIS DANE

DI 15 MA

MALEVICH STRING PLATE WORKSHOP

WO 16 MA

MALEVICH STRING PLATE WORKSHOP

DO 17 MA

TOONMOMENT WORKSHOP + BISMUTH

DI 22 MA

KARAOKE CONTEST

DO 24 MA

CLOSING NIGHT: THE VAN JETS - ACOUSTIC SET + ‘THROES + THE SHINE’

VR 25 MA

BAI_NOTE jazz PRESENTS:
WOODWORKS: PIERRE ANCKAERT + STEFAN BRACAVAL

 

In BANG!’s festivalprogramma schuift Verschaeve zijn liefde voor prille creaties en het onvoorspelbare creatieproces an sich naar voren. Tegenwoordig kan je meer en meer makkelijk online terugvinden en valt alles steeds eenvoudiger digitaal te reproduceren. De live-ervaring en eerste presentaties van een artiest zijn (of haar) werk voelen daarom des te waardevoller aan voor de zanger/gitarist. Door zich bij zijn selectie te focussen op projecten die ofwel nog (heel) pril zijn, ofwel voor de eerste keer/keren aan een publiek getoond worden, wil hij alle festivalbezoekers een verrassende en vaak onvoorspelbare ervaring aanrijken…

no comforts - no zones

De ondertitel van het festival drukt zowel uit dat Johannes zelf, maar ook de artiesten die participeren, buiten hun eigen "comfort zone" treden, maar ook de multi- /crossdisciplinaire kant (verschillende zones) van het programma.

Tijdens BANG! verlegt Johannes de aandacht op het hier en nu. In een maatschappij waarin we constant half virtueel rondlopen en daardoor vaak overal en nergens zijn, is daar wel eens nood aan, vindt hij. Kijk. Luister. Beleef. En doe vooral mee als je daar zin in hebt. Zowel ‘high’ als ‘low’ culture krijgen tijdens het festival een evenwaardige plek.  Van karaoke tot live sculpting. Onze festivaldeur staat open voor iedereen.

En niet vergeten: we zijn niet te verlegen om er een feest van te maken!

  

 

BANG! strijkt steeds weer op een andere locatie binnen het Brusselse stadsweefsel neer. Voor Johannes zochten we deze keer naar een intieme habitat waar creatie, educatie en een ongedwongen sfeer als van nature aanwezig zijn.

Die gepaste plek vonden we bij The Brussels Art Institute, kortweg BAI_ , het atelier van Belgisch kunstenaar Jan De Cock.

Johannes en Jan kruisten elkaar al eerder in de wandelgangen van de opnames van de tv-quiz ‘De Slimste Mens ter Wereld’. Gezien de twee artistieke geesten zich in elkaars projecten wel kunnen vinden, was een samenwerking bij een tweede ontmoeting al snel beklonken.

 

Over BAI_

 

Langs de Zenne vlakbij het Brussel-Zuidstation ligt BAI_ , The Brussels Art Institute. Het geesteskind van Jan De Cock is een huis voor kunstenaars en kunstliefhebbers, gevestigd in een voormalige papierfabriek. Naast het atelier van de kunstenaar herbergt het pand sinds 2014 een verbindingsplek waar jeugd, de buurt en het algemene publiek er voor diverse tentoonstellingen, lezingen en filmvoorstellingen terecht kunnen. De plek zorgt voor een nieuwe dynamiek in de wijk Kuregem. Elke laatste vrijdag van de maand zet de BAI_ NOTE JAZZbar er zijn deuren open voor een gratis jazzconcert.

De kunsthumaniora Sint-Lukas kreeg er eveneens tijdelijk onderdak in afwachting van de renovatie van hun schoolgebouwen. De Cock is een oud-leerling en bood zijn werkruimte aan de school aan. 

 http://brusselsartinstitute.org/#/