BANG! CURATED BY JORIS VAN DE MOORTEL

BANG! #5 CURATED BY JORIS VAN DE MOORTEL

 

KultuurKaffee presents:

BANG! FESTIVAL

 CURATED BY JORIS VAN DE MOORTEL

 MEI - JUNI 2017

 BANG! FESTIVAL: reizend kunstenfestival Brussel

 

Omwille van bouwwerken kiest KultuurKaffee voor een nomadische werking in de stad Brussel. In afwachting van de voltooiing van onze nieuwe vertrekken (voorzien voor eind 2018), vragen we twee keer per jaar aan een gastcurator om onder de noemer BANG! een eigenzinnig festivalprogramma samen te stellen.

6 weken lang werkt deze curator rond een bepaald thema. Waarbij hij/zij verschillende artiesten uit meerdere disciplines naar eigen keuze betrekt en programmeert. Telkens zoeken we een passende plek binnen het Brusselse stadsweefsel voor dit programma.

Beeldend kunstenaar / muzikant Joris Van De Moortel is tijdens het voorjaar van 2017 curator van BANG! festival #5.

 

Over curator Joris Van De Moortel:

 

‘the 10 commandments for the guitarplayer in Vienna" bij Krinzinger Projekte, galerie Krinzinger, Wenen, dec 2016’

 

Kunstenaar – muzikant Joris Van De Moortel (°1983) verbreekt in zijn werk de lijn tussen beeldende kunst en muziek. Zijn mixed-mediasculpturen ontstaan frequent uit voorafgaande performances waarbij hij als gitarist / muzikant op de voorgrond treedt. Daarbij wordt Van De Moortel als kunstenaar sterk beïnvloed door de musique concrète. Het is een vorm van experimentele muziek waarin alledaagse geluiden met behulp van elektronica omgezet worden tot geluidscollages.

Zijn procesgestuurde oeuvre omvat beeldhouwkunst, figuratieve tekeningen, sculpturen, schilderkunst, maar ook assemblages van muziekinstrumenten, neonbuizen en relicten die na zijn - vaak intense - muzikale performances overblijven. Wanneer je de verschillende werken combineert, wekt het een onverwacht gevoel van harmonie op. Deze manier van werken (voorwerpen een herbestemming geven) genereert een soort van catharsis. Hij legt als kunstenaar  met veel precisie en verfijning de permanente spanning bloot die er bestaat tussen orde en chaos.

Van De Moortels werk werd al verschillende keren in internationale gerenommeerde instituties over heel de wereld tentoongesteld o.a. in Budapest (Ludwig Múzeum), Berlijn (Künstlerhaus Bethanien), Poitiers (Musée Sainte-Croix ), Parijs (Palais de Tokyo en Galerie Nathalie Obadia), Utrecht (het Centraal Museum), Wenen (Krinzinger), Mons (MAC’s Grand Hornuin), etc.

 

Extra informatie over Joris Van De Moortel

https://vimeo.com/jorisvandemoortel

http://www.jorisvandemoortel.eu/

https://sonicpoet.bandcamp.com/

 

BANG!FESTIVAL #5 THEMA:  

’12 spreuken op borden voor max. 49 personen’

 

Joris Van De Moortel brengt tijdens BANG! een ode aan schilder Pieter Paul Bruegel De Oude. De kunstenaar treedt tijdens het festival samen met zijn gasten in dialoog met Bruegels allegorische schilderij:Twaalf spreuken” (1558-1560). De Renaissanceschilder – die begraven ligt in de Kapellekerk in Brussel, beeldt er twaalf Nederlandse spreekwoorden op uit. Verwacht tijdens BANG! 12 activiteiten, elk met een bruegelspreuk als uitgangspunt. Geluidskunst en performance krijgen een centrale plek binnen het festival.

 

 

LOCATIE: Begijnhofkerk Brussel

 

BANG! curated by Joris Van de Moortel vindt zes weken lang plaats in de Begijnhofkerk. Deze gotische kerk uit de 17de eeuw ligt in hartje Brussel tussen de Vismarkt (Sint-Katelijne) en Brouckère.

 

 

NAMES & DATES TBA SOON

 

 

Onze vorige BANG! FESTIVALEDITIES: