Terug

Kalender

BANG! CLOSING NIGHT: EXPO FERNWEH + SPOOKHUISJE & GLOBE AROMA FRIENDS

Muziek Podium Beeldende kunsten / Expo

MET MOJ BAH, JULIE DE CLERCQ, SHEROKÉ, WALT VAN BEEK & BART VAN NUYS

Van Thursday 10 2016 tot Thursday 17 November 2016
Doors: 19:00
Prijs: Gratis!
Locatie: GLOBE AROMA Plan

EXPO - FERNWEH: Moj Bah, Julie De Clercq, Sheroké, Walt Van Beek & Bart van Nuys

 

 Departure
© Moj Bah

moj bah – COLOURS LIKE MEMORIES (video/foto-instalLatie)

 

Op uitnodiging van een vriend die hij leerde kennen tijdens zijn legerdienst, trok Moj Bah enkele jaren geleden naar een van de meest geïsoleerde steden in de provincie Bushehr, ten zuiden van Iran. Tijdens zijn verblijf, kreeg hij er fotoalbums van meerdere lokale families onder ogen met daarin beelden uit het dagelijkse leven tijdens de Irak-Iranoorlog in de jaren tachtig. Deze foto’s brachten Moj Bah onmiddellijk terug naar zijn kindertijd.

 

Met hulp van de lokale bevolking, scande hij vervolgens meer dan 2000 beelden, waarmee hij digitaal aan de slag ging en tenslotte ook verpersoonlijkte tot een eigen installatie. Door aan sommige foto’s kleur en iconen toe te voegen, of door er sommige delen uit te verwijderen, toont Moj hoe hij deze conflictueuze tijd zelf als kind in Iran ervoer. Vertrekkende vanuit Moj Bahs eigen herinneringen, toont Colours Like Memories hoe mensen toch hoopvol kunnen doorgaan in hopeloze tijden.

 

walt van beek (VIDEO / PRINTS)

  

Beeldend kunstenaar Walt Van Beek (1981 - Antwerpen) werkte in het voorjaar van 2016 in Berlijn aan een persoonlijk onderzoek rond zijn pas overleden moeder. Eind jaren ’60 woonde en werkte zij als twintiger in West-Berlijn. Hij traceerde er haar stappen, sprak met vrienden van haar en bezocht de plekken waar ze vooral rondhing.

Ook Berlijn zelf kent Walt dankzij haar. Als tiener introduceerde ze de stad aan hem, waardoor zijn liefde voor het skaten een eerste impuls kreeg. In zijn residentie in Air Berlin Alexanderplatz exploreerde Walt de kruisbestuiving tussen deze twee werelden.

Walt Van Beek vertrekt vanuit de bespiegelingen en ervaringen die hij in Berlijn opdeed, om tijdens BANG! in zijn thuisstad, Brussel, concreet aan het werk te gaan met de bevindingen uit dit persoonlijke onderzoek.

 

 

 

Sheroké (VIDEO-INSTALLATIE)

 

Sheroké, (1986 - West-Berlijn) is een, VJ, beeldend kunstenaar en filmmaker wonende in Amsterdam. Aan de hand van muziekvideo’s en kortfilms onderzoekt ze thema’s als ‘verlangen en verbondenheid’ en ‘verbinden en verbreken’

Fernweh - het centrale thema van dit BANG! Festival is trouwens ook gelinkt aan haar eigen identiteit. Als Europees burger met Koerdische wortels kan ze zelfs haar roots niet zomaar terugvoeren tot een bestaand land op de wereldkaart. Het gevoel dat omschrijven wordt bij Fernweh vervangt in haar geval paradoxaal genoeg dat van Heimweh. Sheroké's video-installatie voor BANG! toont de rusteloosheid van een kind van eerste generatie immigranten in Europa, opgegroeid in een tri-cultureel landschap met Fernweh steeds als een levenslange metgezel in plaats van tijdelijke compagnon.

 

Julie De Clercq – DE bUNKER (VIDEO-INSTALLATIE)

 

(c) JULIE DE CLERCQ

Visualisatie van de beschrijving van ‘vrede’. Door een geluidselement aan het einde van haar film toe te voegen ,vervaagt de grens tussen fictie en non-fictie. Julie De Clercq toont met The Bunker duidelijk aan dat rust een vluchtig concept is.

 

BART VAN NUYS – INSTALLATIE – ACRYL OP DOEK

(c) BART VAN NUYS

Bart van Nuys (Roermond, Nl,1971) leeft en werkt in Antwerpen en schildert alledaagse objecten (acryl op doek) die uitgesneden in een andere omgeving geplaatst, gefotografeerd en weer verwijderd worden. Na de effectieve reis, wordt zijn werk uiteindelijk een soort souvenir, met het moment van plaatsing als eenmansperformance.

Het plaatsen van de reeks huizen in deze tentoonstelling, heeft iets weg van verhuizen. Een reis met je eigen huis. De drang naar het onbekende met het bekende als gewicht (ook letterlijk) op je rug. Het hele proces vertoont nog meer parallellen met daadwerkelijke migratie. Ook hier gaat de omvang en vorm van het werk een confrontatie aan met diens nieuwe omgeving. Hierbij moet gekozen worden tussen het wel of niet aanpassen aan de nieuwe omgeving, met verschillende uitkomsten tot gevolg.

 

music: SPOOKHUISJE & friends of globe aroma

(c) Karolien Polenus 

 

Achter Spookhuisje schuilt Brusselaar Raphael Absolonne die bekend staat voor zijn meesterlijk gitaarspel dat naar eigen zeggen beïnvloed is door o.a. Oosterse muziek, (indie)rock, blues en psychedelica.


Zijn instrumentale muziek wisselt af tussen intieme sferen en rauwe uitbarstingen, die bij momenten beelden oproept van desolate landschappen en filmische trips. In het kader van de BANG! Closing Night werkt hij samen met enkele artiesten van Globe Aroma een uniek concert uit met invloeden uit verschillende hoeken van de wereld.

 

+ DJ Daphné Pascual

 

Org. KultuurKaffee i.s.m. Globe Aroma

Met de steun van het HuisvandeMens Brussel

 

TIMINGS:

19:00: OPENING EXPO

21:00 : SPOOKHUISJE + FRIENDS OF GLOBE AROMA

22:00 DJ DAPHNE PASCUAL

 

DE EXPO loopt nog tot 17 november en is gratis te bezichtigen tussen 9:00 en 10:00 te Globe Aroma.

 

 

BANG! TRAVELLING ARTS FESTIVAL

CURATED BY SACHLI GHOLAMALIZAD - FERNWEH

6.10 - 10.11

 

Najaar 2016 plaats actrice / theatermaakster Sachli Gholamalizad, als curator van BANG!, het festival volledig in het teken van Fernweh. Fernweh is een Duits leenwoord dat een soort melancholisch gevoel omschrijft.

Tijdens BANG! zet Gholamalizad artiesten in de kijker die zoeken naar elders, iets anders, iets hogers, iets lagers, iets verders of… misschien ook wel iets dichters. Centraal staat “het verlangen". 

Video


Terug