Terug

Kalender

BANG! FLORIS VANHOOF + LEO KUPPER + CHARLEMAGNE PALESTINE

Muziek

De put dempen als het kalf verdronken is in F#

Thursday 25 May 2017
Doors: 19:30
Prijs: €5 (no presale)
Locatie: BEGIJNHOFKERK BRUSSEL Plan

BANG! FESTIVAL CURATED BY JORIS VAN DE MOORTEL

12 PROVERBS ON PLATES 

@ BEGIJNHOFKERK BXL

 BRUEGELSPREUK #8: De put dempen als het kalf verdronken is in f#

 

  © Joris Van De Moortel


FLORIS VANHOOF + LEO KUPPER + CHARLEMAGNE PALESTINE

 

FLORIS VANHOOF

Floris Vanhoof (1982) is geïnteresseerd in de hybride vorm van muziek, foto en film. Projecties en muziek uit een modulaire synthesizer staan centraal in zijn werk. Zijn eerste projecties waren experimentele films op 16 millimeter die evolueerden naar zuiver visuele ervaringen waarbij hij kijkpatronen in vraag stelt. 
Zijn inspiratiebronnen zijn de structurele film en de vroege elektronische muziek.


Als media-archeoloog, confronteert Vanhoof de digitaal verwende bezoeker met flikkerende 16 mm-films en dia-installaties, formaten die gedoemd zijn te verdwijnen. Hij kiest doelbewust voor analoge technologie vanwege de grotere inzichtelijkheid van het werkproces en het rijke dynamische bereik. Los van nostalgie wil hij experimenteren met wat vroeger als hightech werd beschouwd.

In 2015 ontving hij de publieksprijs van de Young Belgian Art Prize.

 

Op vraag van curator Joris Van De Moortel, brengt Floris Vanhoof een performance in het teken van de Bruegelse spreuk 'De put dempen als het kalf vedronken is in F#'.  Vanhoof nodigt op zijn beurt voor deze avond twee gasten uit, elektronisch genie Leo Kupper die op zijn 82ste (!) zijn nieuwe release komt voorstellen en Charlemagne Palestine op het kerkorgel. 

 

LEO KUPPER 

Leo Kupper (°1935, België) is een van Europa’s meest invloedrijke pioniers van de elektronische muziek. Kupper voltooide zijn muziekstudies aan het Conservatorium van Luik. Samen met Henri Pousseur, zijn toenmalige leerkracht en tevens ook grote invloed, richtte hij in 1958 de Apelac Studio op in Brussel. Het was in deze studio dat Kupper zijn eerste muziekstukken creëerde. Zijn composities kwamen pas volledig tot leven toen hij zijn eigen studio oprichtte in 1967 genaamd ‘Studio de Recherches et de Structurations Electroniques Auditives. Meer dan 40 elektronische werken heeft hij er gecomponeerd, meestal op zijn eigen ontworpen instrumenten. Kupper is een genie in het creëren van zowel elektronische als instrumentale muziek. Zo heeft hij zijn eigen studie verricht in het fonetisch en vocale veld van muziek. In de jaren 70 en 80 maakte hij ‘Sound Domes’, plaatsen waar ieder geluid en iedere klank werd getransformeerd door luidsprekers van verschillende grootten alvorens losgelaten te worden op het publiek. Na het ontmoeten van de Iraanse muziekmeester Hussein Malek, werd Kupper een van de eerste Westerlingen die zich waagde aan de Iraanse santoor.

 Charlemagne Palestine

Schlingen Blängen is een open continue geluid dat ontstaat uit een orgel. Charlemagne Palestine begon dit geluid te ontwikkelen in New York City in een kerk niet ver van Central Park in 1964. Alle orgels zijn uniek in grootte, volume en hun dialoog met de architectuur van de ruimte waarin ze zich bevinden. Telkens Palestine een ‘Schling’ creëert, bereidt hij eerst een palet voor van verschillende timbres. Deze telkens zo gekozen dat hun intensiteit, toon en register in overeenstemming is met de orgel en de ruimte waarin ze zich bevindt. ‘Schlings’ kunnen gaan van een halfuur tot ettelijke dagen. Palestine voert zijn ‘Schlings’ al meer dan 50 jaar op over heel de wereld, gaande van de VS tot Japan en van Australië tot Brazilië. Deze keer is het de beurt aan Brussel met het orgel in de Begijnhofkerk. 

 

 SCHEDULE (subject to change)

19:30 doors

20:15 intro Joris Van De Moortel

20:30 LEO KUPPER

21:00 FLORIS VAN HOOF

21:40 CHARLEMAGNE PALESTINE

 

 RSVP FACEBOOK-EVENT

 

BANGI CURATED BY JORIS VAN DE MOOTEL

12 PROVERBS ON PLATES

6 MEI - 8 JUNI

BEGIJNHOFKERK BRUSSEL

 

Omwille van bouwwerken kiest KultuurKaffee voor een nomadische werking in de stad Brussel. In afwachting van de voltooiing van onze nieuwe vertrekken (voorzien voor eind 2018), vragen we twee keer per jaar aan een gastcurator om onder de noemer BANG! een eigenzinnig festivalprogramma samen te stellen.

6 weken lang werkt deze curator rond een bepaald thema. Waarbij hij/zij verschillende artiesten uit meerdere disciplines naar eigen keuze betrekt en programmeert. Telkens zoeken we een passende plek binnen het Brusselse stadsweefsel voor dit programma.

Beeldend kunstenaar / muzikant Joris Van De Moortel is tijdens het voorjaar van 2017 curator van BANG! festival #5.

Joris Van De Moortel brengt tijdens BANG! een ode aan schilder Pieter Paul Bruegel De Oude. De kunstenaar treedt tijdens het festival samen met zijn gasten in dialoog met Bruegels allegorische schilderij: “Twaalf spreuken” (1558-1560). 

Elke avond staat in het teken van de verklanking van een bruegelspreuk, telkens gekoppeld aan een andere toonaard. 

Video


Terug