Terug

Kalender

BANG! OPENING NIGHT

Muziek Beeldende kunsten / Expo

TUSSEN 2 STOELEN IN DE AS ZITTEN IN B

Saturday 06 May 2017
Doors: 19:00
Prijs: gratis
Locatie: BEGIJNHOFKERK BRUSSEL Plan

BANG! FESTIVAL CURATED BY JORIS VAN DE MOORTEL

12 PROVERBS ON PLATES

@ Begijnhofkerk bxl

BANG! OPENING NIGHT:

DIMITRI DUQUENNOY + CLEAR INSTANT + BLAASTAAL + LIESELOT DE WILDE & PIETER THEUNS  + CARLO TUNE UP / MAURO PAWLOWSKI / JORIS VAN DE MOORTEL + tutti fratteli

 BRUEGELSPREUK #1: TUSSEN 2 STOELEN IN DE AS ZITTEN 

 

  © Joris Van De Moortel

PROGRAMMA:

CLEAR INSTANT (THOMAS DE PRINS + MICHÄEL BRIJS)

 

CLEAR INSTANT  is het duo van Thomas De Prins en Michaël Brijs. Vertrekkend vanuit een dialoog tussen piano en fluit, maken zij improvisaties met een kosmisch en meditatief karakter. Het zuiver akoestisch geluid wordt aangevuld met een elektronisch instrumentarium, waarmee beide muzikanten hun ‘pre-composities’ kleuren naargelang de impuls van het moment. Zo creëren ze hun eigen universum van semi-elektrische kamermuziek en laten zich door alles inspireren wat hun pad kruist.

Seriële en modulaire structuren ontwikkelen zich tot virtuoze romantische lyriek, dodecafonie kan onder hun vingers ontaarden in jazzbarok of spectraal lawaai. De livesessies zijn een sonoor actionpainting, aangedreven door een prettig gestoorde muzikale passie. Het resultaat is dan ook even verrassend voor de spelers als voor het publiek...

 

 

BLAASTAAL Sessie I / II / III

 

 

Met Blaastaal keert Bert Lezy de taal binnenste buiten. Hij maakt de taal van alledag abstract en absurd. Collages van nieuwsberichten, verkeersinformatie, taalcursussen, reclame, weerbericht, sprookjes enzoverder worden gecombineerd met geluidseffectplaten, cassettes met yoga-oefeningen en af en toe muziek. Er wordt mee ge-dejay-ed en ge-scratched, achterstevoren gedraaid tot er een talige compositie onstaat. Bert maakt 3 performances gebaseerd op de taal van Bruegel.

 

(c) Kurt Van der Elst

Lieselot De Wilde en Pieter Theuns


Maakten verschillende jaren samen muziek onder de noemer Bel Ayre. (Ondertussen heeft Pieter zijn eigen groep B.O.X (Baroque Orchestration X) en stuwt Lieselot het ensemble Bel Ayre nieuwe richtingen uit (met hier en daar zelfs een tikkeltje jazz en wereldmuziek). Voor deze openingsavond treden ze nog een keer aan, in eigen naam, en spelen ze terug als een ensemble gespecialiseerd in oude muziek. Authentieke live muziek die door Joris van De Moortel wordt opgenomen in zijn installatie. De installatie stuwt, vervormt en versterkt de intimiteit van de stem en de luit. De compositie is tijdsgetrouw en origineel, de klanken worden door de installatie naar vandaag getransponeerd.

  

Carlo tune up + mauro pawlowski + joris van de moortel 

Brengen ter gelegenheid van de opening een collage van 16e eeuwse polyfone en instrumentale muziek met gitaarscheuren.

http://www.mauroworld.net

https://www.facebook.com/carlo.tuneup/

http://www.jorisvandemoortel.eu 

 

TUTTI FRATELLI

(c)  Cuauhtémoc Garmendia

Tutti Fratelli is een Antwerpse sociaal-artistieke werkplaats die theater maakt met personen die minder kansen kregen in hun leven. Kunstenaars en professionele medewerkers omringen de groep spelers en zangers, in regie van Reinhilde Decleir.
Speciaal voor de openingsavond van BANG! brengt Tutti Fratelli een aantal liederen uit haar nieuwe theaterproductie.
Kom kijken naar dit unieke ensemble van de meest kwetsbaren onder ons.

 http://tuttifratelli.be

DOORLOPEND: PANNENKOEKEN OP STRIJKIJZERS : PERFORMATIEF BUFFET

Joris en Duque bakken pannenkoeken met structuren en figuren. Alle pannenkoeken hebben de patine van de werken van Bruegel (voor de restauratie). Er wordt de hele avond gebakken.

 

TIMING BANG! OPENING NIGHT

19:00  doors

19:50  ceremonial introduction I - Joris Van De Moortel

20:00  Tutti Fratelli + Thomas De Prins

- Blaastaal sessie I

20:30  Lieselot De Wilde + Pieter Theuns

21:00  Clear Instant

- Blaastaal sessie II

 21:30  Mauro Pawlowski + Carlo Tune Up + Joris Van De Moortel

 - Blaastaal sessie III

 Ongoing: Duque + Joris: pannenkoeken op strijkijzers

 

 

BANGI CURATED BY JORIS VAN DE MOOTEL

12 PROVERBS ON PLATES

6 MEI - 8 JUNI

BEGIJNHOFKERK BRUSSEL

 

Omwille van bouwwerken kiest KultuurKaffee voor een nomadische werking in de stad Brussel. In afwachting van de voltooiing van onze nieuwe vertrekken (voorzien voor eind 2018), vragen we twee keer per jaar aan een gastcurator om onder de noemer BANG! een eigenzinnig festivalprogramma samen te stellen.

6 weken lang werkt deze curator rond een bepaald thema. Waarbij hij/zij verschillende artiesten uit meerdere disciplines naar eigen keuze betrekt en programmeert. Telkens zoeken we een passende plek binnen het Brusselse stadsweefsel voor dit programma.

Beeldend kunstenaar / muzikant Joris Van De Moortel is tijdens het voorjaar van 2017 curator van BANG! festival #5.

Joris Van De Moortel brengt tijdens BANG! een ode aan schilder Pieter Paul Bruegel De Oude. De kunstenaar treedt tijdens het festival samen met zijn gasten in dialoog met Bruegels allegorische schilderij: “Twaalf spreuken” (1558-1560). 

Elke avond staat in het teken van de verklanking van een bruegelspreuk, telkens gekoppeld aan een andere toonaard. 

 

 

Video


Terug