Terug

Kalender

DE KRACHT VAN KUNST: MAATSCHAPPELIJK GEËNGAGEERDE KUNST UIT CONGO EN SURINAME

Literatuur en lezingen

Wednesday 21 March 2012
Doors: 19:00
Prijs: gratis
Locatie: campus Etterbeek : D.2.01 Plan

Met: Marcel Pinas (SU, kunstenaar) – Alex Van Stipriaan (NL, Tropenmuseum) – Sammy Baloji (BE/Congo, kunstenaar) – Mirko Popovitch (BE, Africalia) – Gie Goris (MO*magazine) 

Tijdens deze avond laten we twee maatschappelijk geëngageerde kunstenaars met elkaar in gesprek gaan. Ze vertellen hoe ze via kunst een bijdrage leveren aan de maatschappij waarin ze leven. Elke kunstenaar wordt ingeleid door een deskundige. Na de presentaties gaan de sprekers met elkaar in gesprek. Gie Goris van Mo Magazine is moderator.

Marcel Pinas geeft in zijn werk de bedreigde cultuur van zijn geboortestreek Marowijne een tweede leven. Hij doet dit via tekeningen, schilderijen, sculpturen en (buiten)installaties, maar ook door in Moengo en omgeving faciliteiten te creëren waardoor jongeren daar de kans krijgen zichzelf creatief te ontwikkelen. Deze brede invulling van het kunstenaarschap maakt hem tot meer dan een kunstenaar. Pinas werd onlangs gehonoreerd als Young Global Leader 2010, een honorering voor opmerkelijke jonge leiders door het World Economic Forum in Geneve.

Alex van Stipriaan is historicus en werkt als conservator aan het Tropenmuseum te Amsterdam. Vanuit die functie houdt hij zich bezig met onderzoek, internationaal werk en tentoonstellingen, met name over de Marrons in het Surinaamse binnenland. Daarnaast is hij hoogleraar Caribische geschiedenis aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hij publiceerde over de geschiedenis en cultuur van Suriname, evenals over cultuurprocessen in de Black Atlantic. 

Sammy Baloji is fotograaf en videokunstenaar en woont en werkt in Brussel en Lubumbashi. Hij is vooral bekend van fotomontages waarin hij foto’s van niet meer functionerende mijnsites in Lubumbashi combineert met fragmenten van archieffoto’s van dezelfde sites in de koloniale periode. Daarmee dwingt hij zijn kijkers na te denken over de relatie tussen heden en verleden. Met Patrick Mudekereza leidt hij de culturele vereniging Picha die in Lubumbashi een kunstencentrum uitbaat en een tweejaarlijks festival organiseert rond hedendaagse Afrikaanse fotografie en videokunst. Samen waren ze de voorbije zomer ‘artist in residence’ in het Koninklijk Museum voor Centraal-Afrika in Tervuren. Daarnaast exposeerde hij ondermeer in Brussel, Parijs, Bilbao, Bamako en Kaapstad. Op dit moment staat een solotentoonstelling die aan hem gewijd is, A Beautiful Time, opgesteld in het Smithsonian National Museum of Natural History in Washington.

 Mirko Popovitch is algemeen directeur bij Africalia. Nadat hij in vroegere jaren ondermeer documentaires maakte over Congolese muzikant Wendo Kolosoyi en verschillende tentoonstellingen organiseerde over hedendaagse Afrikaanse kunst blijft hij met Africalia vandaag erg actief in het promoten van kunst en cultuur als bouwstenen van duurzame menselijke ontwikkeling in Afrika.

Tags : Lezing

Terug