Terug

Kalender

EXPO: JORIS VAN DE MOORTEL, DEAR PIGS & PETER JACQUEMYN @ W-O-L-K-E

Beeldende kunsten / Expo Film en video

BANG! REIZEND KUNSTENFESTIVAL CURATED BY TEUN VERBRUGGEN

Van Thursday 12 February 2015 tot Friday 27 March 2015
Prijs: Gratis op woensdag tussen 12:30 en 14:00
Locatie: W-O-L-K-E Plan

 EXPO:

JORIS VAN DE MOORTEL

DEAR PIGS

 PETER JACQUEMYN

@W-O-L-K-E

 

Teun Verbruggen nodigde 3 beeldende kunstenaars uit om een artistieke ingreep te doen in W-O-L-K-E. De ruimte die gedurende 6 weken het decor vormt voor zijn programma wordt omgevormd tot een tijdelijke expositieruimte. De werken bestaan op zichzelf, maar creëren tegelijkertijd de juiste sfeer die het multidisciplinaire programma tot haar volle recht laat komen. De drie geselecteerde kunstenaars/collectieven zijn overigens allemaal zelf actief op verschillende artistieke fronten: Joris Van de Moortel, Dear Pigs en Peter Jacquemyn.

 

JORIS VAN DE MOORTEL

 

 © Joris Van de Moortel & Galerie Nathalie Obadia Paris-Brussels 

 

Joris Van de Moortel (Oostakker, 1983) studeerde aan het Sint-Lucas College of Art and Design in Antwerpen, de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Gent en het Künstlerhaus Bethanien in Berlijn. Momenteel woont en werkt hij in Hoboken, bij Antwerpen.

Hij is tegelijk schilder, beeldhouwer, performer en muzikant. Hij maakt gebruik van de architectuur ven de context van een specifieke plaats om er zijn veelzijdige werken op te stellen. Hij laat bewust sporen van zijn creatieve proces na. Zijn aanpak is geïnspireerd op de provocerende houding van Mike Kelley en de vernielzucht van Steven Parrino, die zijn schilderijen vernielde met een hamer. Wat Joris Van de Moortel vernielt met zijn performances, dat bouwt hij weer op met zijn installaties, volgens zijn heel eigen proces van omkering, gekenmerkt door improvisatie en instabiliteit. Pas als hij daarmee klaar is, heeft het werk zijn sculpturale dimensie verkregen.

Voor de installatie die Van de Moortel creëert voor W-O-L-K-E, vertrekt hij van dezelfde principes. De bestaande ruimte wordt aan de hand van een artistieke interventie omgebouwd tot een ‘speaker kabinet’ waarbinnen de concerten en performances plaats vinden.

Meer info:

www.jorisvandemoortel.eu

 

 DEAR PIGS

 

 

 

Dear Pigs is de creatieve studio van het kunstenaarsduo Jan Laute en Sarah Michielsen. De roots van Dear Pigs liggen bij architectuur en fotografie, maar de studio verkent een brede waaier aan disciplines zoals grafisch design, illustratie, stedelijke intervensties en geluidskunst. Gesitueerd in Brussel, hanteert Dear Pigs de ambiguïteit van de stad als een belangrijke bron van inspiratie.

Voor W-O-L-K-E creëert Dear Pigs de installatie ‘Les bijoux de la Castafiore’. Deze installatie, bestaande uit projectoren en objecten wordt op verschillende locaties in de ruimte geplaatst. Projecties op de vloer, de wanden of hoeken tonen een spel van licht en schaduw. De titel ‘Les bijoux de la Castafiore’ duidt op het gebruik van dagdagelijkse objecten, van banale voorwerpen, wegwerpverpakkingen, plastic nepjuwelen etc. die aan de projectie een ‘trashy’ kant geven. Dear Pigs kiest ervoor om geen voorgeprogrammeerde digitaal gegenereerde filmbeelden te gebruiken, maar juist door middel van eenvoudige mechanische constructies de opstelling in beweging te brengen.

 'Les bijoux de la Castafiore’ wil de zakelijke kantoorruimte, die W-O-L-K-E is, transformeren. De installatie schept de juiste context die aansluit bij de concerten, voorstellingen en performances die er plaats vinden. De bewegende licht- en schaduwvlekken scheppen een dynamisch beeld in de ruimte en de projecties nodigen het publiek subtiel uit om de ruimte op een andere manier te ervaren.

Meer info:

http://www.dearpigs.be

 

PETER JACQUEMYN

 

 

Peter Jacquemyn (Schaarbeek, 1963) is muzikant en beeldend kunstenaar. Als muzikant experimenteert hij met contrabas en stem. Hij werkt samen met en ondergaat de invloed van musici met diverse achtergrond, komende uit de jazz, hedendaagse compositie, experimentele en traditionele muziek, ... De muziek wordt gedragen door uiteenlopende tradities. Het maakt hem tot een “traditioneel musicus” die diepgewortelde invloeden uit de hele wereld ondergaat.

Als beeldend kunstenaar legt Jacquemyn zich toe op beeldhouwen, tekenen en performen. De twee werelden – muziek en beeldende kunsten worden op een gelijkwaardig niveau gecombineerd. Muziek is meer dan begeleiding, het visuele is meer dan decor. Jacquemyn tracht een dialoog te ontwikkelen waarbij musici zich gedragen als beeldende kunstenaars en kunstenaars samenwerken zoals musici doorgaans doen. Ook beweging – dans - maakt sinds een vijftiental  jaren deel uit van zijn interdisciplinair werk. Jacquemyn werkt vanuit lichamelijke, gevoelsmatige impulsen, daarbij gesterkt door de geruststellende zekerheid van zijn studie, bagage, beheersing en ervaring. Zo benadert hij onbevangen de ruwe boomstronk, het maagdelijke vel papier of de stilte voor het concert.

De kettingzaag werkt even flexibel als een pennentrek. Met de zaagmachine kan je tekenen in drie dimensies. Ook als muzikant cultiveer ik het spontane karakter van de schets. Ik ben een tekenaar in alles wat ik doe.’

Tijdens het 6-weken durende BANG! programma werkt Peter Jacquemyn aan een grote wand- en plafondschildering in W-O-L-K-E. Eénmalige passanten aanschouwen het werk als een tussenstadium van een ‘work in progress'. Regelmatige bezoekers van het programma worden getuige van de geleidelijke evolutie van het werk.

Meer info:

http://www.peterjacquemyn.com

 

PRAKTISCH: 

 

Elke woensdag tussen 12u30 en 14u00 is er de W-O-L-K-E lunch. De lopende exposities van Dear Pigs, Peter Jacquemyn en Joris Van de Moortel zijn dan gratis te bezichtigen. Ook tijdens de voorstellingen in W-O-L-K-E zijn de werken toegankelijk vanaf 18:00 (enkel voor mensen met een ticket).

 

!TIP! SCHUIF BIJ ONS AAN TAFEL.

 

Video


Terug