Terug

Kalender

Mu/Mo #2: Scratch (2001)

Film en video

by Doug Pray

Monday 31 March 2014
Doors: 21:00
Prijs: Gratis
Locatie: KultuurKaffee Plan

Turntablism, dat is de naam die DJ Babu bedacht als alternatief voor het scratchen. Naar het Engelse woord 'turntable', platenspeler. Want scratchen, het heen en weer bewegen van de plaat op de platenspeler, was niet meer afdoende om het virtuoze 'bespelen' van de platenspeler door DJ's als Qbert en Mix Master Mike te beschrijven.

In de documentaire Scratch van de Amerikaan Doug Pray wordt de ontwikkeling van het scratchen helder, uitputtend en aanstekelijk verteld. Het begon allemaal met de revolutionaire klanken die Grandmixer DXT aan de platenspeler ontfutselde op Herbie Hancocks Rock-It (1984). Het is de plaat die door vrijwel iedere jongere DJ wordt aangevoerd als eerste kennismaking met het fenomeen.

Pray (die eerder de documentaire Hype! maakte, over de gevaren van succes voor undergroundbands) kreeg iedere belangrijke DJ voor de camera. Bijna vijftigers als Afrika Bambaataa, Grand Wizzard en Jazzy Jay halen herinneringen op, terwijl de jongere DJ's hun enorme kunsten mogen etaleren.

Duur: 92 min

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Op Mu/Mo-avonden kan je vanaf 21u in KultuurKaffee geheel gratis terecht voor een fijne muziekdocumentaire. Daarbij gaan we geen enkel genre of topic uit de (recente) muziekgeschiedenis uit de weg. Een caleidoscopische blik op de wonderlijke combinatie van muziek en film.

Org. KultuurKaffee ism. 

 

Tags : Mu/Mo (Music + Movie)

Terug